2009/12/29

Milyet ne vegyünk?!

Mostanában nagyon csúnyán megjártam egypár delica-val. Felháborítónak tartom, hogy kiadunk egy csomó pénzt (aki nem fűz gyöngyöt annak mondom, hogy egy csomag delica gyöngy, ami 5g kb 500-1100 forintot kóstál) jó minőségű gyöngyért, és előbb vagy utóbb kiderül róla, hogy bizony kopik!
Ha mázlink van, már azelőtt észrevesszük, hogy belefűznénk valamibe, ha pedig nincs, akkor csak akkor ha a vásárlóhoz vagy a megajándékozotthoz kerül az elkészített ékszer...

Arra gondoltam, hogy a blogom jobb oldalán elkezdek írni egy listát azokról a delicakról, amik nekem nem váltak be. Örülnék, ha esetleg ti is segítenétek azzal, hogy megjegyzésben vagy pedig e-mailben (babragyongy@gmail.com) megírnátok nekem azoknak a delicaknak a számát, amivel így jártatok. Talán így megelőzhetnénk a fölöslehes pénzkidobást:D Köszi előre is a segítséget!

Ugyanezt egyébként a legtöbb ezüst közepő kásagyöngyöknél is észrevettem, de azokon sajna a legtöbb boltban nincs semmilyen kód, nem tudom, hogy lehetne rendszerezni őket! Valakinek ötlet??

Fejlemények:

Bugs Bunny küldött egy linket linket a delicák színtartóssági táblázatáról! ITT megtalálhatjátok!:)

Berjo egy másik delica színtartóssági linket küldött, amit ITT tudtok megnézni.

KissBead Zsuzsi pedig az akril lakkot javasolta, amivel ha lefújjuk a galvanizált gyöngyöt, akkor ugyan a fényét elveszti, de legalább nem kopik:) Japcsi kásáknál pedig érdemes a kódot nézni, mert ha a szám előtt van egy P betű, akkor elvileg az nem kopik!

Köszönöm mindenkinek a tippeket!!

22 megjegyzés:

LNóri írta...

szerintem nem csak delicakra kéne ezt összeszedni, mert sok japán kása is kopik és azok sem olcsók...
tudod pl. a silver line milky meg abból a málna...

Babra írta...

Egy rugóra jár az agyunk az már biztos! Sztem kb ugyanakkor egészítettem ki a bejegyzésem a kásákkal, amikor ezt irtad:D:D
Mondjuk kb sztem az összes ezüst közepű szar, de érdekes mert egy-két ezüstközepűm volt már delicaból és az meg nem...

Juli írta...

Ezt tök jó ötlet: listába szedni őket. Nekem deica-val még nem volt bajom, viszont csiszolttal: bronz színűvel, és kásával: matt ezüsttel volt bajom. (most nem írom honnan vettem...vagy írjam?) Kopott munka közben és e miatt nem tudtam átadni az ajándékot.....

Babra írta...

Hát nemtom Juci, hogy lehetne őket valami rend szerint listába szedni. Van bármilyen számuk? Nekem is megfordult a fejemben, hogy most ideírjuk-e a boltok nevét, hát nemtom...én most pont a delicakkal szívtam meg, azoknak meg azért kb van egy kódlistájuk:D

Irj egy mailt, hogy hol vetted őket, aztán megvitatjuk!

Arduinna írta...

A Gyöngysziget régi oldalán le lehetett tölteni a Miyuki színtartóssági táblázatot, megkérem majd Orsit, hogy az újra is tegye fel.
Ezen kívül köztudott, hogy a galvanizált, a festett közepű, illetve ezüst, arany közepű gyöngyök kopHATnak. Kérdezzetek rá a boltban, ha nem vagytok biztosak benne. Orsi és Gabi a Gyöngyszigetben biztosan nem fogja eltitkolni senki elől, hogy melyik gyöngy kopik és melyik nem.

Babra írta...

Na pont ezt a táblázatot kerestem! Az jó lenne, ha újra fel tudnátok tenni!

Egyébként a gyöngyszigettel ilyen téren semmi gondom nem volt, sőt egyszer Gabi még figyelmeztetett is, hogy ez a gyöngy azért olcsóbb mert kophat! Hálás köszönetem érte!:)

Ezt a két delicat amit a listába felvettem, se ott vettem. Ami miatt az agyam elszállt, hogy én is tisztában vagyok vele, hogy a galvanizált, festett közepő, ezüst közepű gyöngyök kopnak, nem is szoktam ilyet venni. Ez a kettő sima telt élénk színű ...

Orsi írta...

Nekem is pont a múltkor mondta Gabi az egyik ezüst (galvanizált?) delicára, hogy kophat. Örültem, hogy ilyen kedves volt, de gondoltam kipróbálom, megfűztem és eddig még abszolút nem kopott le, pedig még ollóval is megkapargattam. Szerintetek még később is kophat, vagy már nem fog?

Babra írta...

Szerintem az akkor már nem fog lekopni!:)
Lehet, hogy nekem is vállalkozóbb szelleműnek kéne lennem, mert pár galvanizált nekem is úgy tetszik, de még sose mertem bevállalni!:D

cl írta...

http://www.foxdendesigns.com/DelicasDurability.htm
this helps !!
galvanised beads are to be avoided, but sometimes the tarnish effect is very sweet...
Bugs Bunny(french beader)

Babra írta...

Thank you very much Bugs bunny! I knew that there is a list like this, but I did not know where it can be found:)

Kati-gyöngye és más kézművességek írta...

Én is jártam már úgy delicával, hogy mire megfűztem, lekopott. Pedig nem olcsó gyöngy volt. Szóltam a boltban és úgy tudom, onnan többet nem rendelnek. A gyöngyszín számának még utánanézek és ha megvan megírom. Szerencsére csak egy csomagot vettem. Pedig olyan gyönyörű málna színű volt! Egy kicsit megvédeném a gyöngyös boltokat, szerintem gyártótól függ és a festési eljárástól, hogy melyik gyöngy hogyan kopik és ezt előre nem mindig lehet tudni. Vagy igen? Lehet, hogy tájékozatlan vagyok ebben...

Ildika / Csodaszarvas33 írta...

Szia!
Nekem a DB1183 okozott meglepetést ilyenformán. Aztán a közvetlen közeli gyöngyöstársaimmal megvitatva arra a következtetésre jutottunk, hogy az ún: galvanizált eljárással készült delikákra kivétel nélkül igaz ez a kitétel!
Üdv:
Ildika (Manótár)

LNóri írta...

nahát ő meg honnan értette hogy miről van szó???:-)

Berjo írta...

http://www.miyuki-beads.co.jp/english/seed/07_db01.html
Én ezt a delica színtartóssági táblázatot szoktam nézni, és ezen az oldalon baromi sokmindent meg lehet tudni elsőkézből a miyuki gyöngyökről.
Nekem rossz tapasztalaton a festett közepű gyöngyökkel volt, inkább még cseh kásával, és csiszolttal. Volt olyan csiszi, aminek nemcsak a belseje kopott ki, de kívülről a fémes szín is :(

KissBeads írta...

Hello, nemtom valaki irta e, most nincs idom vegig olvasni a hsz-okat, de ha sprezel a galvanizaltakra pl. egy kis acrilyc lakkot akkor az megakadalyozza a kopast. A fenyet is elveszi ugyan, de legalabb valamennyire hasznalhato lesz a gyongyod. En itt az egyik gyongyosboltban kaptam egy olyan tippet, hogy a japan kasanal, ha a szam elott van egy P betu akkor az a jo, az nem kopik!

Babra írta...

Kati nekem is málnaszínű az egyik, amiről szó van! Lehet én is írok a boltnak, tiszta hülye vagyok, hogy itt magamban füstölgök:D
Egyébként én is inkább a gyártókat hibáztatom, hiszen ha egy bolt megvesz egy bizonyos mennyiségű gyöngyöt, előre nem derül ki, hogy az kopik, utána meg már érthető, hogy nekik se lenne üzlet, ha a nyakukon maradna, gondolom a gyártó meg nem cserélni csak úgy vissza. Szerintem az már jó hozzáállás, ha miután kiderül, akkor már nem rendlenek többet!

Ildika köszi a számot, jól fel is veszem a listába!:)

Berjo köszi a linket, ki is rakom Bugs Bunnyé mellé! Érdekes, hogy nekem csiszivel egyáltalán nem volt ilyen tapasztalatom, mondjuk nem is használok sokat, meg általában én a telt, élénk színekre utazom, azok meg nem ilyenek! Cseh kása már nekem is volt, ezüst meg réz színű, amivel így jártam!

Tök jó öttlet ez a lakk Zsuzsi! A p betűvel meg az a legnagyobb baj, hogy egy csomó helyen sajna a kód egyáltalán nincs rajta a gyöngyön, de azért majd utánanézek!:)

Köszönöm mindenkinek, aki kommentelt és megosztotta velünk a tapasztalatait, nagy segítség ez!!:)

Liza írta...

Jó ötlet, hogy összegyűjtöd, bár lehet, hogy szerencsém van,,vagy csak jó színeket válogattam, de eddig kopással nem volt bajom. Kásánál se és csiszinél se!
Viszont pont most morgolódok magamban egy kicsit a 105ös delica miatt, na nem kopik, hanem úgy jártam vele, hogy volt itthon egy régebbi csomag. Aztán erre nem figyelve rendeltem egyet, mert megtetszett. Ha már így alakult belekezdtem belőle egy Blumig karkötőbe és a karkötő vége előtt 1cmvel elfogyott az újabb csomag, hát elővettem a régit. Hihetetlen, de nem ugyanolyan a színe!!! Nem nagyon feltűnő, de az új bordóbb a régi meg barnább. Szerintetek lehet, hogy az újabbon már más bevonat van?
Tudom nem teljesen a témához tartozik, de most nagyon bennem van.

Babra írta...

Hála az égnek nekem még ilyen nem volt, pedig több delica is van, amiből már nem az első csomagot fogyasztom! Fogalmam sincs, mitől lehet, de hátha majd valaki mond valami okosat:D

Berjo írta...

Liza! Egyszer már én is jártam így, ha jól emlékszem 103 volt a száma a delicának. Gyöngysziget Orsival agyaltunk akkor rajta, hogy ez hogy lehet, ígérte, hogy utána-néz, de aztán elfelejtettem kérdezni. :( Okot így én sem tudok.

Liza írta...

A 103-105 egy típus, ezek szerint csak csináltak velük valamit :(
No a tanulság ebből az, ha van két nem egykorú csomagod egy színből és valószínű nem lesz elég egy az adott fűzendőhöz, akkor már az elején össze kell önteni, aztán legfeljebb "pettymeges" lesz, ahogy Vezsuzsi mondná, de legalább nem lesz feltűnő, hogy másmilyen a vége!

Zsófi írta...

Én is megjártam már.
Delica: d 1376 sötét rózsaszín,
Kása: 15/0 1479 sütőtök,11/0 galvanizált matt rózsaszín - erre konkrétan emlékszem, de a számára már nem; meg a nálam járt valamennyi galvanizált gyöngy. Rohadt drágág voltak és rohadtul dühös voltam, amikor még végére sem értem a fűzésnek, máris kopott.

Babra írta...

a 1376 nálam is volt már, fel is vettem a listába! Pedig mennyire szép színe van nem?
Asszem a 1479es is van nekem, csak lusta vagyok felállni megnézni:D:D De talán az kevésbé kopik, vagy kevésbé feltűnő nem?

Galvanizáltat még sose vettem, lehet ki kéne próbálnod ezt az akrillakkos megoldást, amit Zsuzsi ajánlott, hátha működik!